dato: d. 13-11-2019

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at børn ikke kan holde sig væk fra leg, hvor de kan få lov at pjaske i vand.

 

 

Udover begejstring og latter kan forældrene glæde sig over, at børnene i legen udvikler sig både fysisk, kognitivt og socialt, når en vandlegeplads er skabt og designet med omtanke som på Den Blå Planet

 

På Nordeuropas største akvarium har den udendørs vandlegeplads været velbesøgt af nysgerrige børn fra dag ét. Ledelsen på Den Blå Planet gik længe med planer om at inddrage deres udeområder mere. De har ikke fortrudt et sekund, at de valgte en vandlegeplads, for den passer ind i deres brand og er et stort hit blandt vandhunde i alle aldre.

“Vandlegepladsen appellerer til både små og store børn, og de får en større forståelse for vand gennem fysisk aktivitet og samarbejde, hvilket giver super god mening for et sted som Den Blå Planet,” udtaler Jon Diderichsen, der er direktør på Den Blå Planet.

Legepladsen er designet, så familier sammen kan lære gennem vand, men også så børnene trygt kan lege alene, mens forældrene kigger på. Legepladsen inviterer i øvrigt ikke til, at man bliver drivvåd af legen, så håndklæder og skiftetøj er ikke nødvendige, når der leges med vand på Den Blå Planet.

 

Børn udvikler sig gennem leg

Selvom børnene ikke lægger mærke til, at de er i fuld gang med at lære, når de besøger Den Blå Planet eller andre steder med vandlegepladser, så er det netop dét, de gør.

“De gode planlæggere af legepladser ved, at legeoplevelser skal stimulere personlig udvikling, der fører til individuel vækst og fremmer social samhørighed,” fortæller René Nielsen, der er projektleder for vores vandleg, Vortex. Han fortsætter: “Og så skal børnene ikke snydes for de samme sjove oplevelser, som vi voksne selv husker fra barndommen med vandpistoler, vandslanger og sprinklere i haven. Vand kombineret med leg giver børnene de bedste forudsætninger for at udvikle sig på mange forskellige måder.”

 

 

Når almindelig leg udvides med vand, øges udviklingsmulighederne, fordi sanseoplevelserne forstærkes af kontakten med vandet.

“De bedste former for vandleg fremmer og udvikler sociale, emotionelle og motoriske færdigheder. Ved almindelig leg rører man redskaberne, ved vandleg bliver man selv berørt,” forklarer René Nielsen.

 

Leg med vand inkluderer alle børn

Han forklarer, at de store sanseoplevelser, der kommer af at lege med vand, også gør det til en lærerig oplevelse for mennesker med forskellige handicap. For eksempel kan alle i kørestol på vandlegepladser med nul-dybde sagtens deltage og lege med andre på noget nær lige fod.

“I det hele taget har en vandlegeplads mange målgrupper, og når den er designet og skabt med udgangspunkt i legeværdier, virker den som en stærk magnet og underholder i timevis. Ofte bliver en sådan plads en helt særlig attraktion i lokalområdet,” fortæller René Nielsen.

 

En vandlegeplads bliver skabt

Vi er klar til at hjælpe og skabe endnu mere leg med vand som tema. Læs mere om projektet på Den Blå Planet og hvordan vi designede vandlegepladsen til deres helt unikke miljø.